Lieve dames, ik wil graag mijn gedachtegang delen over beleggen in 2021. Mijn gedachtegang = mening. Ik heb een mode opleiding gedaan, geen economie gestudeerd, and that ain’t for nothing honeys. Ik ben geen slimme econoom, verre van. Daarnaast beleg ik ook nog maar zo’n 2 jaar, dus niks geen doorgewinterde ervaringsdeskundige. Maar ik ben wel erg on my money en heb inmiddels aardig wat geld in beleggingen zitten wat ik probeer a) te behouden en b) te laten groeien. Dus met mijn Twentse boerenverstand lees ik me suf, sla ik er rapporten op na, bekijk ik vele video’s waar experts hun visie delen en probeer ik een zo goed mogelijke inschatting te maken over de economie in macro opzicht en hoe hierop te anticiperen met mijn beleggingen. En mijn subjectieve gedachten over wat ik verwacht, en hoe ik hier mijn beleggingen op aanpas, wil ik delen. Beleggen in 2021, hoe ga ik dit aanpakken? Het lijkt me vooral erg waardevol om hierover gesprekken te voeren met elkaar. Praat je mee in de community?

Hoe dan ook, til er dus niet te zwaar aan, aan deze korte uiteenzetting van mij. Lees vooral de artikelen die ik toevoeg, vorm je eigen opinie, maar vooral: zorg voor een goed financieel plan wat zowel de highs als de lows in de economie doorstaat. Eerst leren, dan investeren. Pinky promise?! Beleggen in 2021, daar gaan we!

Bronnen

Ik vind het voor mezelf erg belangrijk om hoor en wederhoor toe te passen. Ken je dat gevoel, dat je een artikel leest of een video kijkt en denkt ‘Hey, dit klinkt wel erg goed!’ En vervolgens ga je op zoek naar meer info om die boodschap te bevestigen. Confirmation bias heet dat. Ik vind het erg belangrijk om me te verdiepen in verschillende geluiden en zodoende mijn eigen visie te vormen. Dus ik neem bijvoorbeeld veel informatie tot me van experts die 100% geloven in bitcoin en denken dat geld zoals we het nu kennen gaat klappen, en daarnaast zoek ik dan goede artikelen die het tegenovergestelde beweren. Beloof je me, dat jij dat ook doet? Dat je je goed verdiept? En niet op basis van 1 iemands visie al je spaargeld op 1 product inzet? De bronnen die ik over het algemeen hanteer zijn: Financieel Dagblad, beursgenoten.nl, iex.nl, esb.nu, morningstar.nl, the economist, webinars van oa BinckBank, podcast van oa Afford Anything, Rich dad radio show, Choose FI, Fondsnieuws, en meer.

Corona

Remember in maart, toen we in Nederland in lock-down gingen. Ha, als de dag van gister. Corona dus. Deed de wereld op haar grondvesten staan schudden. Veranderde in korte tijd ons gehele leven. Deed de beurzen diep dalen (en vervolgens weer ongekend stijgen). Liet onze overheid vele malen diep in de buidel tasten om bedrijven overeind te houden. Maakte mensen wanhopig. Maakte de horeca ronduit gek. En liet ons massaal meerdere malen een wattenstaaf door onze neus halen.

Overheidsinjecties

Sinds de corona crisis ons in haar greep houdt draaien veel overheden overuren om de economie draaiende te houden. Hoe zit dat precies? In Nederland heeft de overheid al in april een steunpakket uit de kast getrokken. Vele miljarden werden verstrekt aan het bedrijfsleven om lonen door te betalen en bedrijven in leven te houden. Daarmee loopt de staatsschuld van Nederland op. En dan valt het in Nederland nog mee, in andere landen is het gekkenwerk, in landen waar de staatsschuld tevens al erg ongezond was. Maar staatsschulden zijn iets geks. Want om dit geld aan te trekken als staat, moet er ergens geld vandaan komen. Dan geven overheden vaak obligaties uit, en in het geval van dit jaar wordt er ook veel geld bijgedrukt door centrale banken. In het verleden leidde geld bijdrukken vaak tot inflatie.

Als ik iemand geld uitleen, verwacht ik dat ik die zak met geld terugkrijg. Maar in het geval van overheden is dat niet altijd zo. Bijvoorbeeld Engeland heeft staatsschulden die al honderd jaar teruggaan. Een soort eeuwigdurende schuld. Wist je bijvoorbeeld dat de VS dit jaar zoveel geld heeft bijgedrukt, dat van alle dollars die er zijn wereldwijd, 21% dit jaar is ontstaan? 21%! Bizar.

Faillissementen

Er zijn in 21 jaar niet zo weinig faillissementen geweest als in 2020. Nu de overheid vele bedrijven aan het infuus legt om overeind te blijven, profiteren bedrijven die al aan de beademing lagen daar ook van. Zogenaamde zombie bedrijven krijg je dan. Men verwacht dat in 2021 het aantal faillissementen weer zal stijgen, en dat kan haast niet anders, zou je toch denken? Dat betekent dat meer mensen werkloos worden, dat er meer schulden komen en bestaande schulden kunnen niet worden afbetaald, het consumentenvertrouwen daalt, en we komen in een neerwaartse spiraal terecht.

Winnaars & verliezers

De schulden dan maar kwijtschelden? Dat kan ook niet zomaar, want er is altijd iemand die geld heeft verstrekt. Iets met winnaars en verliezers. Voorbeeldje: de bank leent mij €100.000, maar ik kan de schuld niet meer betalen omdat ik mijn baan heb verloren. De overheid besluit de schulden weg te strepen zodat ik met een schone lei kan beginnen. Dan is de bank de verliezer, want die is haar geld kwijt. Een kaartenhuis, waarbij geen simpele oplossingen bestaan. Waar nooit iedereen als winnaar uit de strijd kan komen.

Neerwaartse spiraal?

Nou denk ik niet dat Corona enkel zorgt voor een neerwaartse spiraal van de economie. Het is misschien een versneller. Nee, dat moet ik anders verwoorden: ik denk dat de economie iets is wat altijd in beweging is, waar altijd groei in zit omdat de bevolking toeneemt en mensen blijven innoveren. Binnen de economie hebben we monetaire systemen, en soms vraag ik me af hoe lang we het systeem waar we nu inzitten nog kunnen volhouden. Het kan toch niet anders dan met de lage rentes, het continu bijdrukken van geld, oplopende schulden, dat we in een bubbel zitten? Een bubbel hoeft niet te barsten of per se slecht te zijn, maar soms denk ik dat geld een andere waarde krijgt, of minder waarde. Want over het algemeen is het zo dat datgene wat schaars is, waardevol is. Maar geld is niet meer schaars.

Excessen monetaire beleid

De BIS, de organisatie die als bank optreedt voor de nationale centrale banken, waarschuwt voor de excessen van het huidige monetaire beleid. De centrale banken blijven de markt overspoelen met miljarden dollars aan stimuleringsmaatregelen die niet in de economie terechtkomen, maar vooral de beleggers rijker maken. Volgens Claudio Borio, hoofd van de Monetaire en Economische Afdeling van de BIS, staat de wereld aan de rand van een financiële afgrond, waarbij de volgende crash niet alleen vele miljarden dollars aan rijkdom zal wegvagen maar ook het vertrouwen zal vernietigen in de centrale banken en het fiduciaire geld. Heftig!

Beleggen in 2020

Volgens Borio hebben vooral beleggers geprofiteerd van de maatregelen. En dat zou zomaar waarheid kunnen zijn, want even over die beurskoersen… Dat was natuurlijk gekkenwerk in 2020. Rollercoaster. Ongekend. Dat de beurs en de economie 2 aparte entiteiten zijn is ons inmiddels duidelijk. Hoe komt het dat de beurskoersen zo’n enorme groei hebben laten zien? Enerzijds heeft dat te maken met vertrouwen bij beleggers. In beurskoersen zit altijd een toekomstverwachting verdisconteerd. Chique tata-taal voor: in huidige beurskoersen zitten de verwachtingen over hoe het bedrijf het de komende maanden gaat doen al verwerkt. Veel beleggers hadden vertrouwen in economisch herstel en de snelle komst van een vaccin. Daarnaast lazen we net dat overheden enorme zakken met geld uit de kast trokken, wat in grote bedrijven werd gepompt, wat je dus weer terugziet in de beurs. Beleggen blijft een kwestie van een zo goed mogelijke inschatting proberen te maken van de toekomst. Maar soms is het wel wat scheef, is de prijs voor een aandeel wel enorm hoog slash overgewaardeerd.

Overwaarderingen

Waar de pro’s vaak zeggen dat het wijsheid is om aandelen te kopen van bedrijven die een koerswinst (KW) verhouding hebben van rond de 15, is er een run op bedrijven met een KW verhouding van de leeftijd van mijn oma. Als het aankomt op KW ratio: hoe lager hoe beter, want dit betekent: hoeveel keer de winst is de prijs van het aandeel. Een KW ratio van 15 dus, maar je hebt tegenwoordig ook bedrijven die überhaupt geen winst maken en bizarre beurskoersen hebben. Heeft weer alles met die toekomstverwachting te maken! Nouja, niet alles, maar wel veel.

Conclusie: beleggen in 2021

Mijn middle name is ‘nuance’. Waar sommigen een visie hebben dat er hyperinflatie komt en geld zoals we het kennen niks meer waard zal zijn, zijn er anderen die van mening zijn dat het allemaal wel meevalt zolang de rente zo laag blijft. De waarheid zal ergens in het midden liggen, dat is mijn gedachte. Ik als individu heb geen impact op wat er macro economisch gaat gebeuren. Ik heb enkel invloed op mijn eigen situatie en mijn eigen beleggingen. Dat geldt ook voor jou. Niemand kan je vertellen wat voor jou de beste beleggingen zullen zijn (tenzij je reeds een rijke dame bent en je vermogen laat beleggen), en ik al helemaal niet. Als het aankomt op je eigen portefeuille heb je grip op slechts enkele zaken: het spreiden van je portfolio, het laag houden van de kosten en de tijd dat je belegt. 3 zeer belangrijke aspecten om risico te minimaliseren en kans op positieve rendementen op lange termijn te vergroten.

Alles hierboven, wat een hele korte samenvatting is van vele uren lees & luister werk, maken dat ik zelf de volgende gedachtes meeneem in mijn beleggingsoverwegingen in 2021 (en daarna):

  1. Geld is goedkoop. Goedkoop geld is top als je wilt lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek, maar het is shit als je er veel van op de spaarrekening hebt staan. Ik houd dus mijn noodbuffer aan en de rest steek ik in assets waarvan ik denk dat die zorgen voor waardevermeerdering.
  2. Ik denk dat het huidige financiële systeem niet eeuwig houdbaar is op de manier zoals we er nu mee omgaan. Wat dan wel een houdbaar financieel systeem zou moeten zijn? Geen idee. Daar ben ik niet slim genoeg voor, om dat te bedenken. Ik denk ook niet dat het een kwestie is van ‘overheden bedenken iets nieuws en we draaien aan de knop en tadaa we hebben een ander monetair beleid.’ Ik denk dat het een overgangsfase is. Dit gevoel (ja, het is gevoel, een geloof, ik heb geen glazen bol, als ik die toch eens had… ;-)) maakt dat ik meer posities wil innemen in bijvoorbeeld edelmetalen en bitcoin. Deze kennen schaarste, en ik ben van mening dat schaarste altijd een safe bet is.
  3. Ik heb nu 2 vastgoedbeleggingen, en ik blijf streven naar ‘elk jaar 1 erbij’, maar voorlopig wacht ik even. Ik vind dat vastgoed tegenwoordig erg populair is, en we weten wat onze guru Buffet zegt: be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful.
  4. Over fearful gesproken: ik denk dat op de beurs een aantal bedrijven hard is afgestraft afgelopen jaar, ondanks een goed fundament (een gezond bedrijf). Denk aan olie, financials en tourisme. Als het vaccin de wereld een beetje rust geeft, verwacht ik dat deze koersen (en dividenden) een comeback zullen maken. Proberen een goede gok te wagen rondom individuele aandelen blijft lastig. Daarom zal ik qua beleggen op de beurs altijd voorstander blijven van beleggen in ETF’s.

Ik ben op moment van schrijven mijn beleggingsstrategie concreet aan het maken. Zin om hierover te sparren met mij en mee te kletsen? Meld je gratis aan bij de FIRE community en laat je samen met inmiddels meer dan 2000 andere vrouwen onderdompelen in de enorm leuke en interessante wereld van geld, geld verdienen en beleggen!

Schroom ook niet om jouw kennis, visie en gedachten rondom beleggen in 2021 te delen in de comments below!

Geef een reactie