Hi darlings!

Afgelopen weekend zat ik te lunchen met vriendinnen. En ik merkte tussen de regels door dat ze wel willen beleggen, maar dat ze eigenlijk nog niet goed wisten waar te beginnen als het aankomt op beleggen.

In dit artikel wil ik kort en krachtig met jou delen hoe je zelf kan beginnen met beleggen.

Want dat is het doel van fire for women: investeren begrijpelijk en daardoor toegankelijk maken. Met in het bijzonder voor vrouwen.

Daarom dit artikel, de eerste basis stappen om te beginnen met beleggen, want waar begin je als je je hebt voorgenomen ook je financiën meer op de rit te gaan krijgen?

Er zijn 3 basis stappen als het aankomt op je financiën op orde krijgen en koersen richting financiële onafhankelijkheid. Stap 1 en 2 zijn cruciaal alvorens je geld investeert, want een stevige basis waar je op kan terug vallen is onmisbaar.

1. Zorg dat je schuldenvrij bent.

Schulden aflossen, hoe doe je dat snel en efficiënt? Lees erover in dit artikel.

2. Zorg dat je spaarpotjes hebt.

Hoe je efficient kan sparen? Hanteer een spaarpercentage.

Het ‘pay yourself first’ principe. Elke maand, wanneer jouw salaris wordt gestort, maak je idealiter 20% van je netto-inkomen over naar de spaarrekening. Van je geld dat over is (minus vaste lasten) doe je lekker je ding. Lukt 20% je nog niet? Begin eens bij 1%. Bouw dat langzaam uit. Ja, dit betekent dat je wellicht minder kan uitgeven aan etentjes, nieuwe kleren en festivals. Elke keuze die je maakt is impliciet ook een keuze voor wat je niet kan doen. Maar hey, kijk vooral waar je op lange termijn blij van wordt. Ik word persoonlijk blij van vrijheid, en daarom ga ik bewust met mijn centen om, want een flink spaarpotje en slim investeren zorgt bij mij voor financiële vrijheid en daarmee voor vrijheid op veel andere vlakken in mijn leven.

3. Ga investeren om je geld vóór je te laten werken.

Ga investeren. Maar besef dat je een beginner bent, dus doe vooral geen gekke dingen.

Laat je niet gek maken door hypes, markten en tips. Begin rustig en verdiep je een beetje in het onderwerp.

Lees hier een handleiding voor de beginnende belegger.

Lees hier over hoe je een beleggingsplan opstelt.

Maar laat je ook weer niet afschrikken door het overweldigende dat de financial industry met zich mee brengt. Het is niet per se moeilijk, of ingewikkeld, of duur. Iedereen kan beleggen. Lang leve 2019. Elke maand een beetje geld opzijzetten in een ETF is al erg mooi.

Maak een plan, and stick to it. En je zult zien dat het enige wat moeilijk is, is jouw eigen te veranderen gedrag.

Succes!