Darlings, daar zijn we weer, deze keer beantwoord ik vragen van beginnende beleggers voor jullie! Ik krijg heel veel vragen (zooo leuk! keep sending them! via DM of email, ik houd van interactie met jullie waarbij ik jullie kan helpen!) over hoe je kan beginnen met beleggen. Welke stappen moet je als eerste nemen, en daarna, wat doe je dan daarna?

Bij deze een artikel waarbij ik de vele vragen beknopt en overzichtelijk beantwoord, leuke lezer, want mijn doel is dat jij na een tijdje denkt: ‘verrek, ik kan dit ook!’. Ik beantwoord hier de vragen die jou wellicht helpen om ook te beginnen met beleggen. Want die vragen zijn er, die had ik ook. Hopelijk haal ik hiermee wat twijfel bij je weg zodat jij ook zelf kan gaan beleggen.

Ik wil wel beginnen met beleggen, maar vertel me in godsnaam: hoe kom ik aan geld om mee te beleggen?

Je hoeft niet in 1 keer een groot bedrag in te leggen, je kan ook maandelijks wat geld in een ETF stoppen, om maar wat te noemen. Belangrijk is dat je begint met het in kaart brengen van je in- en uitgaven, en gaat prioriteren dat je maandelijks een (klein) bedrag opzijzet om te beleggen.

Ik zelf beleg maandelijks een vast bedrag in ETF’s, en af en toe een groot bedrag. Hierdoor profiteer ik van vele vormen van spreiding: tijd, markten, soort bedrijven. Wel is het erg belangrijk om goed te letten op kosten die je maakt. Gespreid beleggen kan slim zijn om risico te minimaliseren. Maar als je bijvoorbeeld elke maand geld belegt, en je betaalt een paar euro transactie kosten (kosten voor elke keer dat je handelt op de beurs), dan kan dat enorm drukken op je uiteindelijke rendement. Als je graag periodiek wilt beleggen tegen lage kosten, dan zou ik Brand New Day aanraden.

Beleggen kan al vanaf een tientje. Ja, echt!

Oke, ik wil dit ook, maar wat kan ik doen om wat geld vrij te maken om te gaan beleggen? Want ik heb niet zomaar geld ‘over’ om te beleggen.

Begin eens met de volgende stappen:

Stap 1: In kaart brengen wat er elke maand binnen komt en uitgaat.

Stap 2: Minder uitgeven. Bepaal waarop je gaat besparen, en doe dat ook!

Stap 3: Meer sparen. Bepaal wat je elke maand wil sparen, en doe dat ook!

Stap 4: Het bedrag dat je spaart, of een deel ervan, al is het maar 10 euro, kun je nu gaan beleggen.

Stap 5: Slimmigheidjes toepassen om beleggen nog makkelijker te maken: bijvoorbeeld bij Brand New Day een automatische incasso instellen of een peaks accountje openen.

Om eerlijk te zijn: ik vind de eerste stap best eng, wat kan ik doen?

Dat snap ik. Beginnen met beleggen is ook spannend. Dat had ik ook! En soms nog steeds. Maar ik ga je helpen. We gaan beginnen met beleggen met 50 euro. En voor het gemak tip ik even Brand New Day, of Degiro. Het verschil tussen beide? Bij Brand New Day beleggen ze jouw geld automatisch, het enige wat je hoeft te doen is elke maand geld over maken (tip: stel een periodieke overboeking in!) en zij doen de rest. Het is laagdrempelig, en tegen zeer lage kosten. Een rekening openen is gratis. En of je nou met €10 per maand of €1000 gaat beleggen, dat maakt niet uit.

Degiro is ietsje ingewikkelder. Je kunt hier ook een periodieke overboeking instellen en geld overboeken naar je rekening (die je tevens ook gratis kan openen) maar dan moet je vervolgens wel zelf je geld beleggen. Het voordeel van Degiro is dat de keuze echt reuze is: je kan in vrijwel alle beurzen wereldwijd, in allerlei soorten producten handelen. Van aandelen van Shell tot duurzaam ETF’s. Bij Degiro moet je wel goed opletten wat de kosten zijn die je maakt als je elke maand wilt handelen. Bekijk dit artikel voor tips voor beleggen bij Degiro, waarin ook staat hoe je veel kosten kan vermijden.

Zelf beleggen bij deze partijen in 3 stappen

Stap 1: Open een account bij Brand New Day of Degiro (dit is zo gepiept, en gratis. En als je vragen hebt: DM me!) en koppel je bankrekening. Stel hier in welke vorm van beleggen je wil en welke spreiding. Dit wijzigt zich vanzelf op de website.

Stap 2: Maak 50 euro over naar je beleggingsrekening. Of 10, of 100. Wat past binnen jouw situatie.

Stap 3: Klaar.

Tada. You dit it! Je eerste belegging. Minder eng en moeilijk dan je dacht, niet? En nu: herhaal dit trucje, elke maand weer.

Waarom zou ik überhaupt moeten beleggen?

Ten eerste: niks moet. Ik beleg omdat ik van mening ben dat dat slim is, want slim met je geld omgaan creëert financiële vrijheid. En zoals jullie weten: ik ben dol op vrijheid. Concreter: ik beleg met de volgende doelen: voor het laten groeien (in ieder geval gelijk met inflatie) van mijn vermogen en ten tweede om dit vermogen (of het rendement hiervan) te kunnen inzetten als inkomsten stroom.

Lees hier waarom beleggen slim is

Op welke manieren kan ik investeren en beleggen?

Op veel manieren. Bijvoorbeeld: aandelen, ETF’s, obligaties, crowd funding, vastgoed, grondstoffen. Je kan maandelijks, jaarlijks, elke dag, beleggen. Lang leve internet en alle makkelijke producten en diensten die zijn ontwikkeld om beleggen heel laagdrempelig te maken. Maar een manier van investeren is ook: sparen, minder uitgeven, een nieuwe business starten. Ik zelf beleg in vastgoed, in ETF’s, in aandelen en in bitcoins.

Hoe kan ik in ETF’s en aandelen en obligaties beleggen? 

Je kan dat zelf doen, zonder dure tussenpartij, bij een online broker of bank. Ik beleg via Degiro en via Brand New Day. Maar je hebt ook andere online brokers waarbij je zelf kan beleggen, zoals Flatex, Semmie, Robeco of Binck. En als ik dat kan, als n00b, tech-kneus, dan kun jij dat ook, beloofd.

Om te beslissen bij welke partij jij wilt beleggen is het zaak goed op de kosten te zetten, op veiligheid en voor mijzelf: op gemak.

Als je eenmaal een rekening hebt geopend kun je zo vaak als je wilt geld inleggen. €10, €100, of €1000, dat is allemaal up to you! Ik beleg maandelijks via Brand New Day en Degiro door middel van een periodieke overboeking. Bij Brand New Day wordt het geld voor mij belegd, bij Degiro doe ik dit zelf in mijn gewenste ETF’s of aandelen.

Wanneer zijn welke manieren van beleggen verstandig?

Dat is een goede vraag maar niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Dit is afhankelijk van hoe oud je bent, welk risico je bereid bent te nemen, hoe lang je je geld ‘kan laten zitten’, je vermogen en je doelen.

Over het algemeen is het vooral slim om niet op 1 paard te wedden, maar te spreiden. Spreiden in type beleggingen, spreiden in tijd en spreiden in markten. Je doel is namelijk geld verdienen, niet verliezen. Lange termijn geld verdienen dus, zelfs als we af en toe op het verkeerde paard wedden. Het is onvermijdelijk dat de beurzen weer een keer flink dalen, dan ben je blij wanneer je je geld niet alleen in aandelen hebt zitten, maar ook in vastgoed en obligaties. Ik noem maar wat.

Ik zelf beleg in ETF’s, losse aandelen, bitcoins, heb een koophuis op een aantrekkelijke en waarde stijgende locatie waarbij ik flink aflos op mijn hypotheek en heb een vastgoedbelegging. Voor mij voelt dit op dit moment (naast een flinke spaarpot) als het meest optimaal, passend bij mijn situatie en doelen.

Als je wat ouder bent en spaart voor een fijn pensioen, of je hebt bijvoorbeeld kinderen voor wie je een potje wilt opbouwen, dan kan het zijn dat een andere mix en andere producten voor jou interessant zijn.

Beginnen met beleggen?

Dat was ‘m. Voor nu. Genoeg informatie, misschien zelfs al teveel. Sla ‘m op, of lees ‘m in etappes, dit artikel. Hopelijk heb ik jouw vragen als beginnende belegger weten te beantwoorden en durf jij nu ook te beginnen met beleggen. Open die rekening, begin, and you’re good to go!

Snel meer toppers!