Als jij net bent begonnen met beleggen, of je bent voornemens te gaan beleggen, is het fijn om wat handvatten aangereikt te krijgen. Wat tips voor beginnende beleggers, dat is fijn toch? Althans, dat had ik fijn gevonden, denk ik! Toen ik net begon met beleggen deed ik maar wat, worstelde ik me door de wereld van complexe termen, strategieën en adviezen heen. Om mij heen kon ik ook niet veel om advies vragen omdat in mijn vriendenkring vrijwel geen mensen actieve beleggers waren.

Dus speciaal van mij, voor jou: 7 tips voor beginnende beleggers. Tips die ik zelf graag had gehad. Hopelijk help ik jou ermee!

Tip 1: begin klein & spreid!

De eerste tips voor de beginnende belegger: begin klein en begin met gespreid beleggen in plaats van in één keer een groot bedrag. Het is een misvatting om te denken dat je alleen kan beleggen als je a) heel veel geld hebt en b) dit in één keer moet inleggen. Beleggen kan met grote en met kleine bedragen. Je kan beleggen met je wisselgeld, je kan maandelijks €20 inleggen, of €100. Je kunt instellen dat je elke maand automatisch geld inlegt. Beleggen kan geheel naar jouw wens en situatie. Maar: bedenk goed welk bedrag jij kunt missen. Voordat je gaat beleggen is het zaak dat je eerst zorgt voor een noodfonds en dat je schulden met hoge rentes hebt afbetaald. Beleg alleen met geld dat je kan missen, bla bla, heb ik al 100 keer gezegd, maar is wel een keiharde true story!

Wil jij ook beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? Ben je bang de verkeerde keuzes te maken en je geld te verliezen? I got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 9 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

Tip 2: beleggen voor dummies

Je hoeft geen beurstijger, econoom of zaken guru te zijn. Je kan tegenwoordig beleggen via partijen die jouw inleg voor jou verwerken. Dit betekent dat je alleen maar hoeft na te denken over jouw risicoprofiel, en zij doen de rest. Brand New Day of InDelta is een partij die jou geheel ontzorgt, of je nou €50 of €5000 belegt. Daarnaast heb je ook zogenaamde neo brokers zoals BUX Zero die beleggen makkelijk, leuk en toegankelijk maken.

Tip 3: beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dan wordt ook de kans op verlies steeds kleiner en de kans op mooie rendementen steeds hoger. Beleg dus niet met geld dat je binnenkort nodig hebt voor (on)voorziene uitgaven. Dat geld zet je op een spaarrekening. Mijn advies zou zijn om eerst te zorgen voor een noodfonds (stel, je wasmachine gaat stuk of je moet opeens hoge tandarts kosten betalen), daarna voor een spaarrekening waar drie tot zes maanden vaste lasten op staan (als je opeens geen inkomen hebt wil je het even kunnen uitzingen), en daarna ga je pas beleggen. Met beleggen staat je geld trouwens niet vast, je kunt altijd verkopen op het moment dat jij wilt. Tenminste, als je belegt op de beurs bij gangbare partijen.

Bekijk HIER onze broker tabel om verschillende beleggingspartijen in 1 oog opslag met elkaar te vergelijken!

Tip 4: begin vroeg met beleggen en laat je niet gek maken

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen kunnen groeien. De combinatie lange termijn en automatisch beleggen is ideaal. Stel voor jezelf een termijn van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Want als je voor langere tijd belegt, heeft een tijdelijke koersdaling minder invloed op het eindresultaat. Markten dalen en markten stijgen, maar lange termijn zit de economie altijd in een opwaarste flow. Ik ben van mening dat dat zo zal blijven, alleen al vanwege het feit dat de wereldbevolking groeit én dat we actief (we=de wereld) investeren in nieuwe vormen van energie, brandstof, productie, etcetera. In de tussentijd zullen er ongetwijfeld crises komen, maar ook dan: hold you horses en laat je niet leiden door je emoties. Laat je geld zitten, want het gaat vanzelf weer meer waard worden.

Tip 5: verminder het risico door te spreiden

Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden. Kortgezegd betekent dit dat je niet op één paard wed, want we willen lange termijn geld verdienen, ook als we af en toe een verkeerde keus maken. Spreiden kan door bijvoorbeeld elke maand geld in te leggen (spreiden in tijd), in verschillende beleggingsproducten (ETF’s, vastgoed, aandelen, bitcoin), in verschillende sectoren (aandelen van bv Unilever of Adyen) in verschillende landen (ETF’s die de Europese markt volgt, of juist de Amerikaanse markt).

Tip 6: automatiseer je beleggingen

Wat mij enorm helpt is mijn beleggingen automatiseren. Zowel maandelijks een automatische incasso naar mijn spaarrekening, automatisch geld naar mijn Brand New Day beleggingsrekening en automatisch beleggen van mijn wisselgeld. Zodoende zie ik mijn spaarpot en beleggingen als vaste last.

Tip 7: bereken wat je kan verdienen

Wat helpt om je aan je doel te houden, en jezelf je blijven enthousiasmeren om te beleggen, is weten waar je het voor doet. Ik vind zelf de site berekenhet.nl erg fijn, en regelmatig check ik wat mijn rendement zal zijn over 10 of 20 jaar als ik zo doorga. Dat motiveert mij enorm! Los van de cijfers zwart of wit zien, heb ik mijn WHY uitgeschreven en ik sta hier dagelijks bij stil. Geld is voor mij enkel een middel om mijn WHY – leven in vrijheid en mijn leven leven op mijn voorwaarden – te realiseren. Mijn why is zo sterk en belangrijk, dat het inmiddels heel makkelijk voor mij is om mijn geld keuzes hierop aan te passen.

Heb jij nog tips voor beginnende beleggers die waardevol zijn? Please share!

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

 • Direct toegang tot de cursus  
 • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
 • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

2 reacties

 • Emina schreef:

  Zou je beleggen bij Semmie adviseren voor beginner? Ik weet even niet waar ik het zoeken moet .. zoveel informatie op internet en zoveel (andere) meningen.

  • Puck schreef:

   Hi Emina, dank voor je berichtje! Ik heb zelf geen ervaring met Semmie maar het is ongetwijfeld een goede partij. Ik raad voor beginners beleggen bij Brand New Day aan vanwege het ultieme gemak. Het enige wat je hoeft te doen is een gratis rekening openen en elke maand/kwartaal/jaar/wat jou past, geld storten. Zij doen de rest. Ik hoor graag als je meer wilt weten 🙂 Liefs

Geef een reactie